Kom af med frygten for at tale foran andre

Det er ikke alle mennesker, som nyder at stå foran et stort publikum på en endnu større scene. Det blændende og knivskarpe lys kan få rigtig mange til at tænke tilbage til mindre gode minder skabt i en folkeskolesammenhæng, hvor man skulle stå foran hele skolen.

Men at stå foran et stort publikum og formidle et eller andet specielt emne behøver faktisk ikke at være det mest skræmmende i hele verdenen. Faktisk kan man øve sig i det, og jo mere tid man lægger i kunsten, jo nemmere bliver det også rent faktisk at gøre det – og endda at syntes godt om det!

Den store scene

Den store scene kan for nogle helt bestemt føles helt igennem forfærdelig. Men en stor del af den frygt kan lige så godt komme fra, at man ikke er vant til det. For eksempel vil man på et kursus i præsentationsteknik af Birgitte Dam Jensen lære, hvordan man bliver tryg ved at præsentere noget for andre mennesker.

Det er jo en smule pudsigt, at der er nogle af os, som egentlig ikke bryder os særligt meget om at tale foran andre. Det kan være, at det er den ekstra opmærksomhed, eller måske frygten for at fejle og komme til at se dum ud? Uanset hvad er det en smule fjollet – for prøv at overveje hvornår du selv sidst har siddet og været en del af et publikum, og tænkt at taleren var helt væk i hegnet? Nej, det er selvfølgelig ikke noget, man som lytter skænker en tanke.

De gode teknikker

Den store frygt, som nogle altså oplever, kan dog helt sikkert godt overvindes. Der kan blandt andet indlæres forskellige gode teknikker, som får hele situationen til at glide meget bedre – både for taleren selv men også for den opfattelse af taleren, som et bestemt publikum har.